Made in Greece

Als je meer uitgeeft dan je verdient, dan raakt je geldkistje leeg. Moet je met dat al lege kistje je vaste lasten blijven betalen, dan moet je lenen en dan heb je iets wat je niet wilt: schulden. Het is een groot probleem voor Griekenland. Het moet veel meer importeren, dan het kan exporteren.
Onlangs kwam het goede nieuws dat Unilever en Heward Packard een deeltje van hun activiteiten naar Griekenland willen verplaatsen. Belangrijk motief: Griekenland is meer en meer een lage lonenland geworden. Dat Coca Cola Hellas hier zijn boeltje heeft gepakt om naar het spannende Luxemburg te verhuizen zal zeker niet met de lonen daar te maken hebben. Laat staan met de vrolijke onbezorgde volksaard der Luxemburgers. Ik krijg altijd zo’n slaap als ik in dat gewestland ben.
De geldkist van Griekenland. Wat zouden wij die graag wat geven wat lijkt op een bodempje van hoop. Maar er is geen Nederlander die even een paar miljardjes komt doneren. Ik neem dat niemand kwalijk. We moeten allemaal bezuinigen. Maar wat kan men wel doen? Heel eenvoudig. Men koopt producten waar Griekenland aan kan verdienen. Wacht even. Nu niet gelijk allemaal Unox rookworsten, Calvé Pindakaas of Blue Band margarine verorberen. Daar heeft Griekenland niets aan en u als lezer al helemaal niet als u aan cholesterolbewaking doet. Mijn methode is beter voor lijf en leden en Griekenland heeft daar veel meer aan: Koop alles wat lekker en gezond is en kijk of er op dozen, zakjes, blikjes en cellofaantjes: “Made in Greece” staat geschreven. Mag ik een paar tips aanreiken?
greek-flag-olives-fetaGriekse Feta. Niet de wat flauwlaffe Deense namaak. Nee die zachtpittige echte feta, die heel wat meer smakelijkheden kan opleveren dan alleen een Griekse salade. Ga ermee bakken en braden, gooi het op toastjes, stop het in pasteitjes, tussen pannenkoeken. Ontbijt, lunch en dineer ermee. Feta is de bekendste onder de Griekse kazen, maar het land heeft er zoveel meer: Kasseri of Missithra, gemaakt van schapenmelk, de Griekse Ricotta: Anthotiro of de Cypriothische Halloumi, die zo heerlijk wegbakt. Ach er zijn honderden smaken en variaties.
Kaas kan vragen om een verzoeting van haar smaak. Ja, dan kun je een potje Barneveldse Bijenhoning kopen bij de buurtsuper, maar ik raad de aller-heerlijkste Tijmhoning aan waaraan door miljoenen Kretabewoners iedere dag, zeven dagen per week zoemhard wordt gewerkt.
Ik woon op Kreta, het eiland met zo’n drieëntwintig miljoen olijfbomen. Drieëntwintig miljoen, beste lezer! Ik wil als Nederlandse inwoner niet pseudo chauvinistisch zijn, maar de olijfolie uit Kreta is niets anders dan puur goud in je mond. Weet u, de inhoud van een fles Bertolli of Carbonell is echt niet extra vergine. Het is nog een godswonder dat ze zo’n redelijk goede smaak hebben. Ja, géén godswonder, want Italianen kopen massaal Kretenzische olie op om het te kunnen mixen met hun, neem me niet kwalijk dat ik het schrijf: spaghettiolie. Goud vermengd met blik. Wordt dat bladgoud? Kortom laat geen salade en geen baksel, zelfs geen gebakken vis of ei iets anders toe dan Kretenzer olijfolie en protesteer in Brussel tegen die achterlijke exportbeperking die Griekenland nog steeds in het hart en de portemonnee treft.
Oh kon ik maar iedereen het hele jaar door laten genieten van de heerlijkste tomaten, die hier worden gekweekt. Kent iemand een hotemetoot in groente en fruit? Overtuig deze persoon van de Westlandse smaakarmoede door hem te laten snoepen van de Kretenzer tomaat. Zij groeien bij mij om de hoek. Ik krijg er per week tientallen, letterlijk in de schoot geworpen. Samen met komkommers, die niet aan bitterheid ten onder gaan. Heren Heyn en van den Broek, Herren Lidl und Aldi, maar ook dames en heren speciaalzaak: Gun Nederland een ware Griekse smaaksensatie en Griekenland een mooie beurssensatie.
En wat als er dan niets gebeurt, beste lezer? Ga dan iedere dag lopen dreinen in uw favoriete supermarkt of buurtwinkel. “Heeft u ook…..” “Heeft u geen….” “Echt niet?” “Volgende week misschien?”
En dan nog even de vrienden van Bacchus onder de lezers. Retsina, Ouzo, Metaxa. Bijna iedere Nederlandse slijter verkoopt deze alcoholische versnaperingen. Puur en als mixdrank. Jawel, je kunt ze allemaal mixen. Retsina met Sparood. Ooit was het hier de mode om Retsina te vermengen met Cola of Fanta. Doe de Metaxamix met Luxemburgse Cola, maar dat kan ook met Pepsi of een Lidlmerk. En Ouzo mixen? Jazeker, met je eigen spotgoedkope leidingwater, al of niet bevroren. Dan nog dit: Ik daag alle cocktailmakers in Nederland uit om met verrassende combinaties van Ouzo een Bacchusiaanse godendrank te maken. Tips graag!
Ik heb het nog niet gehad over kruiden, in de thee, op je schotel, zelfs op je huid. Ach er is zoveel goeds en heerlijks hier, dat als iedereen in Europa wat meer richting Griekse producten zou kijken, het land al snel de voorraadschuur van heel een gezond continent zou kunnen worden. Waarom? Omdat Griekenland onder de zon woont. En met haar, die licht- en warmtebron, eindig ik mijn pleidooi: De zon is het allermooiste product dat dit mooie land te bieden heeft. En als je de volgende slogan opvolgt: “Geniet, maar zon met mate”, is Griekenland het gezondste wat je kan overkomen. Óverkomen, dat moet je wel. Ben je hier, dan krijg je al die heerlijkheden die ik eerder heb genoemd er zomaar bij en het kost hier bijna niets.
Ik wens u een goed leven met heerlijk eten en drinken. Daarvoor weet u nu wat u te wachten staat.